Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Mosulu kvůli bojům uprchlo 400 tisíc lidí

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Mosul - Za poslední tři měsíce ze západní části Mosulu, který se z rukou organizace Islámský stát (IS) snaží dobýt irácká armáda, uprchlo více než 400.000 lidí.

S odvoláním na Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) o tom dnes informovala agentura DPA. Iráckým vládním vojskům se dnes podařilo dobýt další části druhého největšího města blízkovýchodní země.

Z části Mosulu západně od břehu řeky Tigris uprchlo podle OCHA od února 434.775 osob. Zhruba 30.000 z nich se mohlo do svých domovů již vrátit. Spolu s uprchlíky z východní části města, která je už pod kontrolou irácké armády, přesáhl počet lidí, kteří Mosul kvůli bojům opustili, 615.000. Před obsazením radikály z IS v červnu 2014 žilo v severoirácké metropoli asi 2,7 milionu obyvatel.

Operaci s cílem dobýt Mosul z rukou islamistů zahájila armáda věrná ústřední vládě v Bagdádu, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice vedená USA, na podzim loňského roku. Východní část města se podařilo dobýt letos v lednu. Od února se snaží irácká armáda dobýt západní Mosul, některé části města se jí podařilo osvobodit i během dnešních operací.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.