Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ruské diplomacie Lavrov se ve Washingtonu setká s Tillersonem i Trumpem

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Washington - Dnes v 10:30 místního času (16:30 SELČ) se ve Washingtonu uskuteční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfa diplomacie USA Rexe Tillersona a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Na programu jednání je syrská a ukrajinský krize.

Ministři se naposledy setkali 12. dubna během Tillersonovy návštěvy Moskvy. V případě Trumpa bude Lavrov nejvyšším představitelem Ruska, se kterým se prezident od lednového nástupu do funkce setká. Původně se měl Lavrov v americké metropoli setkat pouze s Tillersonem.

Americké ministerstvo zahraničí před Lavrovovou návštěvou uvedlo, že ministři budou v případě Ukrajiny hovořit o prosazování mírových dohod z Minsku. V otázce Sýrie pak chtějí diskutovat o možnostech, jak zastavit násilí, jak dodat strádajícím obyvatelům humanitární pomoc a jak otevřít cestu k diplomatickému řešení konfliktu.

O Sýrii, ale i řadě dalších mezinárodních otázek chce s Lavrovem mluvit také prezident Trump.

Lavrov stejně jako Tillerson později během dne odletí na Aljašku, kde se oba zúčastní zasedání Arktické rady. Schůzka na úrovni ministrů zahraničí se uskuteční ve čtvrtek.

Témata:  Donald Trump Sergej Lavrov USA Rex Tillerson Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy