reklama

Klid zbraní

Příměří, které na Ukrajině platí od 1. května, je podle analýzy „poslední šancí Moskvy prokázat své úmysly splnit bezpečnostní části Minské dohody, než Evropská unie znovu rozhodne o protiruských sankcích."

Zároveň ale varuje, že snaha Ukrajiny udržet si podporu Západu a vypořádat se s vlastními politickými problémy může vést k tomu, že příměří nebude dodržováno, pokud Rusko neučiní další bezpečnostní ústupky.

Ohledně situace na Ukrajině podle analýzy v posledních dnech a týdnech došlo i ke zlepšení a lze pozorovat i pokrok v rámci vyjednávání mezi Moskvou a Kyjevem.

Smířlivá gesta

„Místní volby v separatisty ovládaných oblastech Doněck a Luhansk byly odloženy z dubna na červenec, zřejmě ve snaze území podporovaných Moskvou poskytnout jednáním mezi Kyjevem a Západem více času. Pořádání těchto voleb bez svolení Kyjeva by narušila vyjednávání v Minsku, nebo je zcela přerušila."

„Dohoda mezi Ukrajinou a separatisty 29. dubna, která vedla k příměří, byla implementována 1. května na svátek ortodoxních Velikonoc a má zůstat v platnosti až do 9. května. Než klid zbraní začal platit, boje v místech střetů značně zintenzivněly; od té doby ale došlo ke dramatickému snížení násilností. Ačkoliv došlo i k porušení klidu zbraní – většinou ukrajinskými jednotkami, ani na jedné straně nedošlo ke ztrátám na životech," vysvětluje dále analýza.

Rusko navíc podle analýzy spolu s těmito dvěma kroky nabídlo Západu i další smířlivá gesta. Tím bylo například vyjednání návratu Nadii Savčenkové. „Její nadcházející propuštění – pokud bude schváleno – by se mohlo stát důležitým symbolem spolupráce Moskvy," podotýká analýza.

Další osud sankcí

Podle analýzy je u těchto kroků důležité jejich načasování. Protiruské sankce skončí k 31. červenci, pokud všech 28 členských států předem neodsouhlasí jejich prodloužení.

Podle analýzy je nepravděpodobné, že by se Moskvě podařilo v dohledné době zcela implementovat všechny složky Minské dohody. Podnikáním ústupků jinde by ale mohlo evropské lídry přesvědčit, aby sankce neprodloužili. Protiruské sankce navíc ekonomicky poškodily i státy v EU.

S kompromisem ale nesouhlasí Kyjev, který trvá na tom, že pro zrušení sankcí by Moskva musela splnit všechny prvky Minské dohody. Teprve po zavedení vojenských částí dohody by kyjevská vláda byla podle analýzy ochotna zavést své vlastní politické kroky, které by zahrnovaly například udělení větší autonomie donbaské oblast.