reklama

Za růstem české ekonomiky bude podle komise v letošním roce stát především domácí poptávka. K růstu ekonomiky by měl letos mírně přispět také export.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že za pozornost v prognóze stojí předpověď ohledně produktivity práce v ČR. Ta vyjadřuje reálný hrubý domácí produkt v přepočtu na zaměstnanou osobu a letos by podle EK měla meziročně stoupnout o 2,4 procenta z loňských 0,6 procenta.

"Zatímco loni růst produktivity práce v ČR odpovídal průměru EU, letos by jej měl výrazně převýšit. Českou republiku letos v růstu produktivity práce předčí pouze čtyři země EU, a sice Rumunsko, Polsko, Maďarsko a Lotyšsko. Míra růstu produktivity práce je přitom zásadní jak z hlediska vyhlídek na další růst reálných mezd, tak z hlediska růstu celkové životní úrovně a samotné reálné konvergence k ekonomicky vyspělejším zemím EU," uvedl Kovanda.

Inflace by letos měla prudce stoupnout na 2,5 procenta z loňských 0,6 procenta.  Míra nezaměstnanosti letos podle komise klesne na 3,5 procenta z loňských čtyř procent.

Komise je optimističtější než české ministerstvo financí, které minulý měsíc snížilo odhad letošního růstu ekonomiky na 2,5 procenta z dříve předpokládaných 2,6 procenta. S růstem v rozsahu 2,5 procenta počítá ministerstvo financí také v příštím roce.