Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diktátor Franco i 40 let po smrti rozděluje Španělsko. Budou jeho ostatky odstraněny z mauzolea?

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Téměř 200 členů španělského parlamentu dnes vyzvalu k odstranění ostatků bývalého diktátora Franciska Franka z mauzolea v Údolí padlých nedaleko Madridu, kde byl pohřben v roce 1975. S tímto krokem nesouhlasí vládní lidovci premiéra Mariana Rajoye.

Zákonodárci, kteří usnesení podpořili, v této souvislosti vyzvali k tomu, ab se začal naplňovat zákon o historické paměti, který v roce 2007 přijala socialistická vláda premiéra Josého Luise Zapatera.

Tento zákon nařizuje odstranění zbývajících symbolů Frankovy diktatury a slibuje pomoc pozůstalým obětí diktatury při hledání ostatků jejich blízkých v hromadných hrobech.

Fašista Franco má dodnes řadu příznivců:

Hlasování se zdrželo 140 poslanců vládních lidovců. Premiér Rajoy, který je v čele několikerého kabinetu od roku 2011, dosud odmítal činit konkrétní kroky vedoucí k naplnění zákona s tím, že "nechce otevírat staré rány".

Kromě Franka a zakladatele krajně pravicové strany Španělská falanga Josého Antonia Prima de Rivery je v Údolí padlých pohřbeno i přes 30 tisíc obětí španělské občanské války.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy