Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diktátor Franco i 40 let po smrti rozděluje Španělsko. Budou jeho ostatky odstraněny z mauzolea?

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Téměř 200 členů španělského parlamentu dnes vyzvalu k odstranění ostatků bývalého diktátora Franciska Franka z mauzolea v Údolí padlých nedaleko Madridu, kde byl pohřben v roce 1975. S tímto krokem nesouhlasí vládní lidovci premiéra Mariana Rajoye.

Zákonodárci, kteří usnesení podpořili, v této souvislosti vyzvali k tomu, ab se začal naplňovat zákon o historické paměti, který v roce 2007 přijala socialistická vláda premiéra Josého Luise Zapatera.

Tento zákon nařizuje odstranění zbývajících symbolů Frankovy diktatury a slibuje pomoc pozůstalým obětí diktatury při hledání ostatků jejich blízkých v hromadných hrobech.

Fašista Franco má dodnes řadu příznivců:

Hlasování se zdrželo 140 poslanců vládních lidovců. Premiér Rajoy, který je v čele několikerého kabinetu od roku 2011, dosud odmítal činit konkrétní kroky vedoucí k naplnění zákona s tím, že "nechce otevírat staré rány".

Kromě Franka a zakladatele krajně pravicové strany Španělská falanga Josého Antonia Prima de Rivery je v Údolí padlých pohřbeno i přes 30 tisíc obětí španělské občanské války.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy