reklama

Abdel Sadek vystoupil na konferenci s názvem „Média a kultura násilí" na Káhirské univerzitě. Při té příležitosti uvedl, že animovaný seriál Tom a Jerry nastavuje mysl diváka tak, že pak vnímá násilí jako přirozené.

„Tom a Jerry vykresluje násilí legračním způsobem a vysílá zprávu - ano, mohu ho udeřit ... a mohu ho vyhodit do povětří pomocí výbušniny. V mysli diváka se pak toto jednání zapíše jako přirozené," tvrdil velvyslanec Abdel Sadek.

„Videohry se šíří, přináší stále nový technologický pokrok. Dnes je velmi běžné, že mladý muž tráví dlouhé hodiny hraním videoher, zabíjením a prolíváním krve. A je šťastný a spokojený," pokračoval velvyslanec a dodal, že mladí lidé se pak potýkají se sociálními tlaky, které je posouvají do situací, kde se uchylují k násilí, které považují za normální a pochopitelné.

Šéf SIS svoje závěry také publikoval v článku „Pět Obvinění Toma a Jerryho v Egyptě", který vydal na soukromém serveru Youm7. V textu dodává, že seriál Tom a Jerry podkopává představu o spravedlnosti, nabádá děti k tomu, aby vymýšlely podlé plány, a povzbuzuje násilí a používání ostrých nástrojů, jako jsou nože, střelné zbraně nebo motorové pily.

Navzdory jeho tvrzením se zatím nezdá, že by vláda skutečně chtěla podnikat nějaké kroky směřující k cenzuře Toma a Jerryho nebo videoher. Nicméně, Egypt má za sebou historii cenzury filmů, a to především kvůli sexuálnímu obsahu. Například snímek Vlk z Wall Street byl o 45 minut zkrácen, některé scény musely být vystříhány, aby bylo možné film odvysílat v Egyptě. Týkalo se to především scén zobrazujících sexuální aktivitu a užívání drog.

Tom a Jerry je americký kreslený seriál, který byl vytvořen v roce 1940. Mnohé epizody byly předmětem diskuse, zejména kvůli zobrazování rasových stereotypů a idealizování kouření. USA a Velká Británie některé epizody cenzurovaly, šlo o scény zahrnující rasové stereotypy, v Británii pak bylo provedeno několik úprav ve scénách s kouřením. Společnost Cartoon Network v Brazílii cenzurovala dvě epizody, které považovala za „politicky nekorektní" některé scény pak prý vyvolávaly otázky týkající se toho, jestli jsou vhodné pro cílovou skupinu, tedy pro děti.