reklama

Americká Republikánská strana je nejnebezpečnější organizace, kterou kdy svět viděl - a větší hrozba než IS a Severní Korea, tvrdí americký akademik Noam Chomsky. I když se toto tvrzení může zdát přehnané či snad šokující, Chomsky jej odůvodňuje popíráním klimatických změn.

Vědec to pronesl v pořadu BBC Newsnight. Chomsky doslova řekl: „Je to pobuřující výrok, a když jsem to řekl, řekl jsem: Hele, to je velmi šokující prohlášení, ale je to pravda? Snaží se IS zničit vyhlídky na organizovanou lidskou existenci? Co to znamená, když se řekne, že neděláme nic kvůli změně klimatu, ale snažíme se naopak urychlit cestu do propasti?“ nebral si servítky.

Na otázku moderátora Evana Davise, zda záleží na tom, že republikáni jsou opravdu přesvědčeni, že věda o změně klimatu je nepodložená, Chomsky řekl, že ne „Nezáleží na tom, zda se skutečně věří v [klimatické změny], nebo ne,“ řekl.

„Lidé, kteří skutečně věří, že Kristus přijde za jejich života, tomu skutečně věří, ale v případě, že důsledkem toho je, že bychom měli používat více fosilního paliva, odmítat dotovat rozvojové země, odstranit regulace, které snižují emise skleníkových plynů - v případě, že to je důsledek - je to velmi nebezpečné. Pokud nežijete v jeskyni, musíte rozpoznat vážnost této hrozby,“ varuje Chomsky.