Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o Rakku se blíží? Syrské kurdské síly už plánují útok na baštu IS v Sýrii

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Islámábád - Syrští Kurdové předpokládají, že během léta zaútočí na město Rakka, hlavní baštu Islámského státu (IS). Armádu nabízí i Turecko, které si nepřeje, aby USA dodávaly Kurdům zbraně.

Velitel, který se představil jen jménem Abdalkádir, odmítl z taktických důvodů sdělit, kdy útok na Rakku začne. Uvedl jen, že bitva může začít, jakmile Syrské demokratické síly (SDF), k nimž patří kromě arabských také kurdské oddíly, dostanou od americké armády slíbené těžké zbraně.

Oznámení USA, že poskytnou zbraně i syrským kurdským ozbrojencům, bylo značnou ranou Turecku, které záhy nabídlo pro ofenzivu svoje vojáky.

SDF nicméně dala jasně najevo, že má dostatek bojovníků a podpory, i bez tureckého přispění. "Nechceme, aby se boje účastnily žádné jiné síly kromě nás. Turecko si může vyřešit problémy ve vlastní zemi," uvedl Abdalkádir.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila záměr vyzbrojit kurdské složky SDF tento týden. Podle Turecka jsou ale syrští kurdští bojovníci napojení na Stranu kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým organizacím.

Témata:  Sýrie Islámský stát Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy