Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin si telefonoval s novým jihokorejským prezidentem, řeč byla o KLDR

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva/Soul – Nový jihokorejský prezident Mun Če-in dnes telefonicky jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hlavním tématem byla situace kolem Severní Koreje. Mun Če-in v telefonátu s Putinem rovněž vyjádřil zájem o zemní plyn ze Sibiře.

Putin při jednání uvedl, že je Moskva připravena sehrát konstruktivní roli při řešení krize kolem severokorejské jaderné hrozby. Mun Če-in pak za nejdůležitější úkol označil posílení strategické komunikace mezi oběma zeměmi s cílem najít řešení, jak snížit jadernou hrozbu ze Severní Koreje.

„Doufáme, že Rusko sehraje konstruktivní roli, aby Severní Korea přestala s jadernými provokacemi a vydala se cestou zřeknutí se jaderných zbraní," řekl Mun, který se podle svých slov sám snaží, aby bezodkladně začaly rozhovory mezi oběma korejskými státy, jakož i šestistranné rozhovory, na nichž se podílely také Čína, Rusko, Japonsko a USA.

Šéf Kremlu uvedl, že je připraven pomoci ve všech záležitostech. Oba prezidenti se navzájem pozvali na státní návštěvu a oba se také domluvili, že se setkají na červencovém summitu skupiny G20 v Německu.

V roce 2008 jednání s KLDR ztroskotala kvůli odpálení severokorejské rakety. Napětí na poloostrově aktuálně stupňuje očekávání, že KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN podnikne šestou zkoušku jaderné zbraně, anebo odpálí další raketu. Liberál Mun Če-in je na rozdíl od svých předchůdců ve funkci nakloněn smířlivějšímu přístupu a spolupráci se severním sousedem.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Jižní Korea Mun Če-in Severní Korea

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy