Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová bude opět kancléřkou? Schulze čeká debakl, CDU/CSU znovu posílila

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podzimní německé volby do Spolkového sněmu zřejmě opanuje současná kancléřka Angela Merkelová (CDU). Podle nejnovějšího průzkumu její strana opět posílila, Sociální demokraté Martina Schulze (SPD) si pohoršili.

Volby na podzim napjatě neočekává pouze Česko, ale zejména sousední Německo. Podle nejčerstvějšího průzkumu společnosti Infratest dimap, který zveřejnila německá veřejnoprávní ARD, by zvítězila Křesťansko-demokratická unie současné kancléřky Angely Merkelové (CDU). 

Spolu se svým bavorským partnerem by pak CDU/CSU měla získat celých 37 procent. Druhá by dle průzkumu skončila Sociální demokracie (SPD) Martina Schulze, které by hlas vhodilo 27 procent voličů. CDU/CSU si tak polepšila o tři procenta oproti poslednímu průzkumu, zveřejněnému v dubnu. SPD si pohoršila o 4 procentní body.

Do Sněmu by se dostala také Alternativa pro Německo (AfD), která si o procento pohoršila, nyní by ji volilo 10 procent voličů. Němečtí Zelení zůstávají na 8 procentech, liberální Svobodná demokratická strana (FDP) by získala stejné procento hlasů (ale pohoršila si o dvě procenta). Posledním uskupením, které by uspělo, by byla levicová Die Linke. Ta by získala 7 procent hlasů.

Volby do německého Spolkového sněmu se konají každé čtyři roky. V současné době vládne velká koalice CDU a SPD pod vedením Angely Merkelové. Její CDU ve spolupráci s CSU vyhrála volby v roce 2009 i v roce 2013. Kancléřkou je ale Merkelová už 12 let, v roce 2005 totiž vládla taktéž velká koalice.

Témata:  Angela Merkelová Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy