Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanost migrantů? Německu žije půl milionu žadatelů o azyl na dávkách

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín/Vídeň - Podle nových statistik v Německu více než půl milionu žadatelů o azyl nyní dostává nějaký druh sociálních dávek od státu. V sousedním Rakousku je míra nezaměstnanosti mezi migranty více než 20 procent. Píší to německá a rakouská média.

Čísla německého Spolkového úřadu pro zaměstnanost (BA) byla zveřejněna počátkem tohoto týdne, tedy v době, kdy se v Německu spekuluje o tom, jestli je více než jeden milion přistěhovalců schopen integrovat se na německý pracovní trhu, píše server T-Online.

Ministryně práce Andrea Nahlesová, sociální demokratka (SPD), k tomu řekla: „Není to sprint, ale běh,“ To podle ní znamená, že migranti potřebují mnohem více času k zajištění stabilního zaměstnání. 

Výzkumník Herbert Brücker z Ústavu pro výzkum práce (IAB) tvrdí, že zatímco úroveň vzdělání mnoha přistěhovalců je lepší než je průměr v jejich domovských zemích, v porovnání s průměrnými Němci je nízké. IAB loni v prosinci tvrdil, že pouze třem procentům přistěhovalců, kteří přijeli do země v poslední době, se podařilo najít práci. Skupina uvedla: „Bylo by iluzí se domnívat, se nám podaří najít velkému počtu uprchlíků dobře placená pracovní místa v oborech, jako je výroba automobilů.“

Bývalý šéf BA, Frank-Jürgen Weise, také varoval, že v poslední době přišli především přistěhovalci z Afriky a Středního východu, kteří nebudou pomáhat Německu při vyřešení problému s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. 

V sousedním Rakousku, které také přijalo velkým podíl přistěhovalců, je problém v nezaměstnaností migrantů na vzestupu. Nová zpráva Veřejné služby zaměstnanosti v Rakousku (AMS) ukazuje, že v průběhu minulého roku nezaměstnanost migrantů vzrostla na 23,2 procenta.

Výkonný ředitel AMS Johannes Kopf to přičítal dlouhé době azylového řízení, které může trvat až dva roky, a poukázal také na špatné vzdělávací zázemí mnoha migrantů a jejich nedostatečnou kvalifikaci, která by se navíc mohla stát v průběhu řízení o udělení azylu zastaralou.

Podle AMS patří mezi nejméně vzdělané migranty afghánští občané, takže je u nich pravděpodobnější, že uvíznou na podřadných pracovních místech. Celkový počet nezaměstnaných migrantů v Rakousku v současné době činí 28925. Z toho drtivá většina (18036) žije v rakouském hlavním městě. 

Témata:  uprchlíci Německo nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy