reklama

Podle průzkumů veřejného mínění za favoritkou na demokratickou nominaci Hillary Clintonovou i jejím sokem Berniem Sandersem zaostává Trump takovým rozdílem, který ve Spojených státech nebyl k vidění celou generaci, napsal dnes na svém webu deník Politico.

Nynější Trumpova pozice pro souboj s demokraty je tak nelichotivá, že dokonce zavání historickou porážkou. Mnozí analytici se domnívají, že propast, ve které se předpokládaný republikánský prezidentský kandidát nachází, je natolik hluboká, že z ní sám nemůže vylézt.

Například list The Huffington Post, který zprůměroval dostupné sondáže, Clintonové s podporou 47 procent dotázaných připsal vedení o sedm procentních bodů. V průzkumu televize CNN a organizace ORC, který vznikl ještě před primárkami v Indianě, někdejší první dáma USA vedla s 54 procenty o třináct procentních bodů.

Jednou z hlavních Trumpových překážek je skutečnost, že prostořeký realitní magnát vstupuje do závěrečného souboje jasněji vyhraněn, než poslední republikánský kandidát Mitt Romney. Politico proto soudí, že Trump má méně prostoru pro růst popularity.

Mnozí analytici upozorňují, že i když Trump sjednotí všechny republikány, na vítězství proti demokratům to možná stačit nebude. Důvodem jsou demografické změny ve společnosti, které nahrávají Demokratické straně. To dokládá i posledních šest prezidentských voleb v USA, které co do počtu voličských hlasů s jedinou výjimkou vyhráli demokraté.

Podle průzkumu CNN Trumpova podpora mezi voliči pomalu roste. Zatímco v březnu by mu hlas dalo 33 procent dotázaných, nyní je to 41 procent. Důvodem zlepšení je především fakt, že republikánští voliči se s jeho kandidátstvím postupně smiřují. Navzdory tomuto vývoji proti Trumpovi dál stojí klíčové voličské skupiny, bez kterých nemůže na křeslo v Bílém domě pomýšlet.