Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání v Číně: Prahu se Šanghají má spojit letecká linka

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Český ministr dopravy Dan Ťok dnes jednal s předsedou čínského úřadu civilního letectví Feng Čeng-linem. Schůzky se zúčastnil i český prezident Miloš Zeman. Prahu s Čínou by měla spojit další letecká linka. Konkrétně jde o spoj z Šanghaje s přestupem ve městě Si-an.

Obě strany potvrdily zájem udělat z Letiště Václava Havla v Praze letecký uzel pro spojení mezi Čínou a střední a východní Evropu. Ťok řekl, že jim čínská strana oznámila, že byla udělena certifikace pro další komerční leteckou linku mezi Českem a Čínou na trasu z Prahy do Šanghaje přes Si-an.

Podle Ťoka zatím nebyla vybrána společnost, která by linku provozovala. Nevyloučil ale, že by se jí mohla stát firma China Eastern, s jejímiž zástupci se Zeman setká ve středu v Šanghaji. Ťok předpokládá, že trasa by mohla být zprovozněna za půl roku až za rok.

Z Číny do Česka nyní létají tři pravidelné letecké spoje, a to z Pekingu, Šanghaje a Čcheng-tu. Mluví se i o spojení s Kchun-mingem. Konzultační smlouva počítá se zřízením této linky od příštího roku.

S předsedou čínského úřadu civilního letectví česká delegace jednala i o certifikaci českého letounu L-410. Podle čínské strany další vývoj záleží na podpisu smlouvy o bezpečnosti v civilním letectví mezi Čínou a Evropskou unií.

Témata:  Dan Ťok Čína letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy