Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi budou učit Číňany hrát hokej, memorandum počítá s přípravnými kempy i výměnou trenérů

Hokej, ilustrační foto
Hokej, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban podepsal na české ambasádě v Pekingu memorandum, které počítá s organizováním přípravných kempů pro mladé hokejisty, výměnou trenérů nebo metodických materiálů.

Vše směřuje k zimní olympiádě 2022, kterou Čína pořádá. I když o tom ještě není rozhodnuto, Čína by se ráda jako pořadatelská země zúčastnila i hokejového turnaje. "Zájmem Mezinárodního olympijského výboru je, aby měl pořadatel v kolektivních sportech zastoupení. Pak tam ale určitě Čína bude chtít hrát důstojnou roli," poznamenal Urban.

Do spolupráce budou zapojeni Bílí Tygři Liberec a čínský klub Kunlun Red Star, který od loňského roku hraje Kontinentální hokejovou ligu (KHL). "Je to memorandum o vzájemné spolupráci mezi čínským hokejovým svazem a naším hokejovým svazem. Zároveň jsou do spolupráce zapojeny dva špičkové kluby Kunlun Red Stars a u nás Bílí Tygři Liberec," řekl ČTK Urban.

Jádro memoranda podle něj spočívá v tom, že Čína jako velká země má velký potenciál se v hokeji rozvíjet. S žádostí o spolupráci oslovila Kanadu, Rusko a Českou republiku.

Čeští hokejisté by čínským kolegům mohli pomoct výměnou zkušeností, trenérskými znalostmi nebo organizováním kempů pro mladé hokejisty. "Určitě tam bude i nějaká smysluplná spolupráce na bázi vrcholového hokeje," dodal Urban. Cílem podle něj bude přivést v Číně k hokeji více dětí.

22. května přiletí čínská hokejová delegace do České republiky. Navštíví Liberec, Český svaz ledního hokeje nebo Centrum pohybové medicíny.

Témata:  hokej Čína HC Bílí Tygři Liberec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.