Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombové útoky IS v provincii Homs zabily 10 civilistů, dalších 40 je zraněno

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Dva bombové útoky v syrské provincii Homs si dnes vyžádaly deset mrtvých a 40 zraněných civilistů. Atentáty má patrně na svědomí Islámský stát. V Halabu je naopak relativní klid.

Uvedli to opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Také syrská státní televize informovala o "mrtvých a zraněných" při sebevražedném atentátu a explozi výbušnin umístěných v automobilu. K útokům došlo v centrální části země ve vesnici ležící mezi Homsem a starobylou Palmýrou osvobozenou od islamistů letos na konci března.

V severosyrském Halabu, kterým zmítaly v posledních týdnech násilnosti, mezitím zavládl relativní klid. V oblasti platí od půlnoci příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem. Syrská armáda uvedla, že klid zbraní bude trvat 48 hodin - dnes a v pátek.

Státní média již informovala o několika porušeních příměří, když radikálové vypálili pár střel na vládou držené oblasti Halabu a usmrtili jednu osobu.

Ostřelování dnes pokračovalo i na syrsko-turecké hranici, kde rakety vypálené z území ovládané Islámským státem zasáhly jih Turecka a zranily čtyři osoby. Město Kilis se stalo poslední dobou terčem podobných útoků opakovaně. Od začátku letošního roku tam zahynulo nejméně 16 lidí.

Podle syrského prezidenta Bašára Asada Damašek neakceptuje nic jiného než "jednoznačné vítězství" proti rebelům v severosyrském Halabu a v celé zemi. Asad to uvedl v telegramu zaslaném svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, ve kterém mu poděkoval za ruskou vojenskou podporu.

Témata:  Sýrie Islámský stát teroristické útoky v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy