reklama

Útok má "200.000 obětí, především podniků, v nejméně 150 zemích," sdělil ředitel Europolu Rob Wainwright. "Ročně zasahujeme proti zhruba 200 kybernetickým útokům, ale něco takového jsme dosud neviděli," dodal Wainwright v rozhovoru s televizí ITV. Mezi postiženými jsou podle jeho slov i velké podniky. Škodlivý software drží zasažený počítač jako rukojmí a žádá výkupné za odblokování.

Vlády hromadí ve svých softwarových systémech řadu zranitelných míst, což nyní způsobilo "rozsáhlé škody". Prezident přední světové softwarové společnosti Microsoft Brad Smith ve svém sdělení kritizoval zejména způsob, jímž vlády ukládají informace o bezpečnostních závadách v počítačových systémech.

Podle bezpečnostních expertů byl při útoku použit hackerský nástroj, který vyvinula americká Národní bezpečnostní agentura (NSA). Na internet se dostal díky hackerské skupině Shadow Brokers, která postupně od loňského léta zveřejňuje uniklé špionážní nástroje NSA.

"Viděli jsme, jak se slabiny, které uložila CIA, objevují na WikiLeaks a nyní tyto prvky, které byly ukradeny agentuře NSA, zasáhly zákazníky po celém světě," uvedl Smith podle BBC. Smith takovou situaci srovnal s krádeží střel Tomahawk americké armádě.

Microsoft uvedl, že už v březnu vydal bezpečnostní záplatu, která má tento problém řešit, mnozí uživatelé si ji ale ještě nenainstalovali. Experti mají obavy, že dnes se mohou objevit další útoky ransomware.