Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda tisku ve světě. Jak si vede ČR?

Média, ilustrační fotografie
Média, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington – Míru svobody každého státu lze měřit různými způsoby a podle různých kritérií. Jedním z nich je i svoboda slova a míra regulace médií. Právě tu se snaží vystihnout Index svobody tisku, který sestavuje mezinárodní nezisková organizace Reportéři bez hranic (RSF). Právě na něj se blíže podíval server Huffington Post, který se zaměřil na pět zemí, které se umístily ke konci žebříčku.

Seznam států seřazených podle svobody tisku má celkem 180 pozic, kdy na prvním místě se umístilo Finsko a na posledním Eritrea. Česká republika se umístila na 21. místě, zatímco Slovensko na 12. místě.

V rámci výpočtu indexu jednotlivých zemí RSF zvážila mimo jiné faktory jako cenzura, kontrola médií nebo propaganda.

Rusko

Rusko se v žebříčku umístilo na 148. místě. Podle RSF zde byla přední nezávislá média „dostána pod kontrolu, nebo vyřazena z existence".

Za posledních několik let zde podle serveru také vzrostl počet útoků na novináře. S Ruským obsazením Krymu se navíc podle něj zvýšila intenzita propagandy v médiích. Jak server připomíná, minulý rok RSF Rusko obvinila i z toho, že média zneužívá k vedení informační války.

Turecko

Turecko obsadilo 151. místo. Místní úřady stíhaly více než tisíc novinářů za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a zatkly jich více než stovku.

Místní policie navíc neváhá použít zastrašování, jak deník podotýká a jako příklad připomíná loňskou razii v kancelářích mediální skupiny, která je známá svou opozicí vůči tureckému prezidentovi; stalo se tak jen den před volbami.

Stíhání se krom opozičních deníků dotkla také kurdských médií nebo médií, které přináší zprávy z Kurdy ovládaných oblastí. Podle RDF také v Turecku dochází k systematické cenzuře internetu.

Egypt

Egypt byl zařazen na 159. místo. Podle serveru zde již dlouhou dobu dochází k zadržování a zatýkání novinářů.

Jak server připomíná, známý je případ z června roku 2014, kdy bylo obviněno a shledáno vinnými několik novinářů z televizní stanice Al-Džazíra.

Čína

Číně patří 176. místo. „'Neautorizovaná kritika' je jeden z mnoha zákazů, které se novinářů týkají. Podporuje to už i tak značný arzenál státu, který zahrnuje tajné zákony a trestní zákoník," vysvětluje RSF.

Novinář zde může být zatčen a uvězněn například za tweetování, údajné prozrazení státních tajemství nebo psaní článků, které vláda shledá nežádoucími. To vše se navíc podle novinářů ještě zhoršilo s nástupem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Eritrea

Eritrea skončila až na posledním 180. místě; toto místo země obhajuje už osm let. RSF vysvětluje, že média v Eritreji jsou zcela pod kontrolou prezidenta Issayase Afeworkiho. Všechna zdejší média jsou vlastněna státem a lidé zde téměř nemají přístup k informacím ze zahraničí.

Témata:  média svoboda médií

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy