Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bushovi do prezidentské kampaně zasahovat nehodlají, nepodpoří ani Trumpa

George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
George Herbert Walker Bush, bývalý 41. prezident Spojených států v letech 1989–1993.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - George Bush starší a jeho syn George Bush mladší nechtějí zasahovat do prezidentské kampaně, kandidát republikánů Donald Trump se tak od nich podpory nedočká.

Podle The Texas Tribune jsou letošní prezidentské volby vůbec první, co Bush starší nepodpoří oficiálního republikánského kandidáta. V posledních pěti volbách tak přitom vždy ochotně učinil.

Jim McGrath, který před médii zastupuje Bushe staršího, vyloučil účast na kampani. "Prezident Bush, kterému je 91 let, politiku opustil," řekl McGrath. "Samozřejmě něco málo učinil, aby pomohl Jebovi, ale to byly výjimky, které potvrzují pravidlo," dodal s odkazem na Bushova syna Jeba, bratra Bushe mladšího, který se v nynější kampani neúspěšně ucházel o prezidentskou nominaci. Někdejší floridský guvernér Jeb Bush z republikánského klání v únoru odstoupil.

"Prezident Bush se nechystá podílet se na prezidentské kampani a nehodlá ji ani komentovat," prohlásil Freddy Ford, který je mluvčím Bushe mladšího.

Hlavním úkolem Trumpa pro závěrečnou fázi prezidentských voleb je získat důvěru republikánů a voliče sjednotit. Vstřícný krok v úterý učinil šéf strany Reince Priebus, který Trumpa za kandidáta strany již považuje. Vyzval proto, aby se republikáni za Trumpa postavili, aby bylo možné porazit Hillary Clintonovou, která je téměř jistou kandidátkou demokratů.

Témata:  George H. W. Bush George W. Bush jr. Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy