reklama

Typ střely, kterou Severokorejci dopálili, se stále vyhodnocuje, její dráha podle americké armády neodpovídala mezikontinentální balistické raketě. Střela urazila několik set kilometrů a dopadla do Japonského moře. 

V reakci na test byly do stavu vysoké pohotovosti uvedeny jednotky ruské protivzdušné obrany na Dálném Východě. Pro ruský server Sputnik to v neděli oznámil Victor Ozerov, předseda parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost ruské horní komory.

„Chápeme, že území Ruska není ani cílem odpálené rakety, ani místo, kam raketa dopadla. Aby však bylo možné ochránit se před možným incidentům, držíme naše systémy vzdušné obrany nacházející se na Dálném východě ve vysoké pohotovosti ,“ řekl Ozerov.

Zkouška se údajně uskutečnila v neděli ráno místního času (sobota 22:30 SELČ); střela byla odpálena z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země. Odpálení rakety už bylo kritizováno celou řadou zemích, včetně Spojených států, Jižní Koreje.

Raketa vypálená při nejnovějším testu urazila asi 700 kilometrů, uvedla agentura Jonhap. Při poslední úspěšné zkoušce, kdy byla raketa odpálena rovněž z Kusongu, letěla střela 500 kilometrů, uvedla AFP.