Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léčebné konopí zdarma? Těžce nemocní v Německu se ho dočkají na jaře

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Zatímco v Česku je léčebné konopí drahé, Německo ho začne těžce nemocným lidem poskytovat zdarma jako prostředek k tišení bolestí.

Vláda tento týden přijala návrh příslušného zákona, který by měl začít platit na jaře 2017. Přístup k léčebnému konopí budou mít nemocní, kteří podle lékařského posudku nemají žádnou jinou možnost terapie tišící bolest.

"Naším cílem je, abychom se co nejlépe postarali o těžce nemocné. Chceme, aby za ně zdravotní pojišťovny převzaly náklady na léčebné konopí, když jim nelze pomoci jinak. Kromě toho chceme také zahájit výzkum, který by přesněji analyzoval léčebný účinek konopí," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Hermann Gröhe.

Léky z konopí se nyní prodávají ve specializovaných lékárnách, na přípravky ale pojišťovny nijak nepřispívají. Měsíční dávka konopí v lékárnách stojí několik set eur.

Právě kvůli vysokým cenám konopných přípravků žalovala v roce 2014 stát skupina pěti chronicky nemocných, kteří si léky nemohli dovolit. Soud v Kolíně nad Rýnem tehdy rozhodl, že jako nouzové řešení si mohou takto nemocní konopí sami pěstovat.

Podle rozsudku to ale je výjimečná situace, která se týká pouze lidí, pro které je lék finančně nebo místně nedostupný a kterým podle lékařského posudku nemůže pomoci nic jiného než přípravky z konopí. Soud zdůraznil, že jeho rozhodnutí nic nemění na zákazu rekreačního užívání marihuany.

Témata:  Německo marihuana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.