reklama

Trump podle nejmenovaných zdrojů deníku The Washington Post vyzradil Lavrovovi přísně tajnou informaci od zahraničního zdroje, kterou Washington získal od amerického spojence. Týkala se možného zneužití laptopů v letadlech radikály z IS a Trump prý Rusům sdělil i to, v jakém městě byla hrozba zachycena. Informace byla považována z důvodu ochrany zdroje za mimořádně citlivou, proto nebyla určena ani k předání dalším spojencům.

"Připomínám, že již 11. května jsem varovala, že americká média za pár dnů vyrukují se senzací ohledně schůzky Lavrova a Trumpa. Je pravda, že zápletku ještě měly zkrášlit 'tajné' snímky ze schůzky, což mělo další falešné zprávě přidat na solidnosti a věrohodnosti," uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Rusku se podle ní podařilo přinejmenším část plánu zhatit tím, že zveřejnilo - "v souladu se všemi zákony profesní etiky" - fotografie ze schůzky Lavrova a Trumpa, která se uskutečnila 10. května.

Mluvčí narážela na skutečnost, že na schůzku v Oválné pracovně se dostal pouze fotoreportér ruské státní agentury TASS díky tomu, že hrál i roli Lavrovova osobního fotografa.

Také Trump odmítl zprávu deníku The Washington Post. Na twitteru prezident napsal, že se chtěl s Rusy podělit o fakta týkající se terorismu a letecké bezpečnosti. "Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám naprosté právo," napsal Trump. "Z humanitárních důvodů a také chci, aby Rusko výrazně vystupňovalo svůj boj proti IS a terorismu," vysvětlil důvody svého počínání.