Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prozradil Trump tajné informace Lavrovovi? Podle Moskvy je to jen další lež

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Washington - Rusko odmítlo tvrzení, že americký prezident Donald Trump vyzradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi přísně tajnou informaci ohledně Islámského státu (IS). K záležitosti se už vyjádřil také Bílý dům.

Trump podle nejmenovaných zdrojů deníku The Washington Post vyzradil Lavrovovi přísně tajnou informaci od zahraničního zdroje, kterou Washington získal od amerického spojence. Týkala se možného zneužití laptopů v letadlech radikály z IS a Trump prý Rusům sdělil i to, v jakém městě byla hrozba zachycena. Informace byla považována z důvodu ochrany zdroje za mimořádně citlivou, proto nebyla určena ani k předání dalším spojencům.

"Připomínám, že již 11. května jsem varovala, že americká média za pár dnů vyrukují se senzací ohledně schůzky Lavrova a Trumpa. Je pravda, že zápletku ještě měly zkrášlit 'tajné' snímky ze schůzky, což mělo další falešné zprávě přidat na solidnosti a věrohodnosti," uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Rusku se podle ní podařilo přinejmenším část plánu zhatit tím, že zveřejnilo - "v souladu se všemi zákony profesní etiky" - fotografie ze schůzky Lavrova a Trumpa, která se uskutečnila 10. května.

Mluvčí narážela na skutečnost, že na schůzku v Oválné pracovně se dostal pouze fotoreportér ruské státní agentury TASS díky tomu, že hrál i roli Lavrovova osobního fotografa.

Také Trump odmítl zprávu deníku The Washington Post. Na twitteru prezident napsal, že se chtěl s Rusy podělit o fakta týkající se terorismu a letecké bezpečnosti. "Jako prezident jsem chtěl informace Rusku poskytnout, na což mám naprosté právo," napsal Trump. "Z humanitárních důvodů a také chci, aby Rusko výrazně vystupňovalo svůj boj proti IS a terorismu," vysvětlil důvody svého počínání.

Témata:  Sergej Lavrov Donald Trump Rusko USA Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.