reklama

Nový systém je prý navržen tak, aby ochránil parašutisty před nepřátelskými letadly. "Probíhají práce na vytvoření protiletadlového raketového obranného systému pro BMD-4M, který má fungovat při shození ze vzduchu. Označujeme ho názvem Ptitselov," cituje ve svém komentáři ruskou mluvčí ministerstva obrany. Další detaily však chybí. 

Majumdar tento systém srovnává s americkým Pantsirem S2.  Ten má dosah více než 30 km, dokáže zasáhnout cíle ve výšce přes 10 000 km a může zasáhnout současně 12 cílů za méně než minutu. Předpokládá, že Ptitselov však možná dokáže víc. Proto prý výrazně posíí možnosti ruských vzdušných sil.

"Na rozdíl od srovnatelných amerických jednotek, jakými jsou například 82. výsadková divize, ruské vzdušné síly jsou plně mechanizované pomocí sérié lehkých obrněných vozidel BDM-4.," popisuje. Dodává zároveň, že všechny mohou být spuštěny na zem a existuje řada variant jejich vybavení od nízkotlakových pistolí přes kanóny po děla.

Upozorňuje, že ačkoliv v posledních letech americká armáda prokazuje snahy o oživení obrněné ochrany pro své výsadkáře, budoucnost programu je kvůli financím nejistá.