Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz dětských sňatků? Bylo by to v rozporu s náboženskými zvyky některých skupin, zní z USA

Svatba
Svatba
Foto: Korzo

New Jersey – Guvernér amerického státu New Jersey odmítl zákaz dětských sňatků. Tvrdí totiž, že by to bylo v rozporu s náboženskými zvyky některých skupin. Informuje o tom server The Independent.

Republikánský senátor New Jersey Chris Christie odmítl podepsat zákon, který by umožnil, aby by jeho stát jako první v USA zakázal bez výjimky dětské sňatky. Horlivý stoupenec prezidenta Donalda Trumpa říká, že takový zákaz by byl v rozporu s náboženskými zvyky. Nechtěl upřesnit, jaké náboženství má na mysli.

Agentura Reuters v té souvislosti uvádí, že sňatky mladistvých jsou v USA rozšířené. V letech 2000 až 2010 vstoupilo v 38 z 50 států, odkud jsou k dispozici údaje, do manželství asi 170 tisíc dětí. Přestože minimální věk pro vstup do manželství je ve většině země 18 let, každý stát má právní mezery, které umožňují dětem, aby se vzaly. Newjerseyský návrh zákona by úplně zakázal manželství dětem mladším 18 let.

Christie zákon vetoval a tím jej poslal zpět zákonodárcům i s navrhovanými změnami. Trvá například na tom, že by soudce měl mít možnost schválit výjimku pro manželství mladistvých ve věku 16 a 17 let. „Zákaz bez výjimky by porušoval kulturu a tradice některých komunit v New Jersey založených na náboženských tradicích,“ uvedl Christie v oficiálním prohlášení.

Odpůrci opatření uvedli, že výjimky by měly zůstat například pro manželství mladých příslušníků armády, kterým v 17 letech stačí svolení rodičů - a těhotným dospívajícím.

Témata:  USA manželství děti svatba

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy