reklama

Krabička s vlasy Evy Braunové byla po válce nalezena v Hitlerově alpské rezidenci Berghof. Přes sběratele válečných relikvií a kuriozit se vlasy dostaly až k moderátorovi britského televizního pořadu Marku Evansovi. Koupil je za 1200 liber (40.000 korun), a k analýze DNA pak už byl jen krok.

Výsledky byly překvapivé. Vědci zjistili, že genetický kód Braunové obsahuje segment typický pro aškenázské Židy žijící ve středověku ve střední Evropě. Specifická část DNA se dědila po ženské linii. V 15. a 16. století se aškenázská populace přesunula na východ Evropy do oblasti mezi Baltským a Černým mořem. V Německu mezitím mnozí aškenázští Židé konvertovali k římskokatolickému vyznání.

Braunová sama byla katolička a o svých předcích nejspíš neměla tušení, píše The Daily Mirror. A přestože Hitler nechal její rodokmen prozkoumat, židovskou větev neobjevil ani on. Koncem dubna 1945 se Braunová v Hitlerově bunkru otrávila kyanidem, vůdce třetí říše se zastřelil. Jejich těla byla spálena.

Eva Braunová se s Hitlerem setkala poprvé již v roce 1929 v ateliéru jeho budoucího dvorního fotografa Heinricha Hoffmanna, kde v té době působila jako pomocná síla. Hitlera mladá dívka ihned okouzlila a poté, co si prověřil její bezchybný árijský původ, nestálo jejich sblížení již nic v cestě. Vztah v následujících letech pokračoval, ale vyvíjel se jen velmi pomalu. Eva byla stále v pozici pouhé milenky, navíc milenky v utajení.

Názory na Braunovou a její povahu se rozcházejí, existují na ni i dosti rozporuplné vzpomínky. Například Rochus Misch, příslušník SS a jeden ze členů Hitlerova doprovodného komanda, ji viděl jako plachou dívku, která v nepřítomnosti Hitlera okamžitě ožila: „Ještě před chvílí usedlá jako guvernantka, obrátila teď všechno vzhůru nohama. A byla veselá, rozpustilá a veselá, skoro dětinská."

Ze svého těsného kontaktu s německým diktátorem Misch mohl pozorovat mnoho věcí a věřil, že Hitler a Eva Braunová byli milenci dávno předtím, než se oficiálně uvádí. „Například byla Eva zaměstnancům a návštěvníkům představena jako „hospodyně" na Berghofu," uvedl Mace. „Ale její pokoj a Hitlerův měly spojovací dveře. Člověk si o tom brzy udělal své vlastní představy,“ poznamenal Misch.

Viděl také Evu v průhledné noční košilce v pokoji pro hosty, když nesl Hitlerovi nějaké dokumenty. Eva prý položila prst na ústa a řekla Mischovi, aby o tom nemluvil. „Misch vystřelil z místnosti, očekával, že bude propuštěn z postu Hitlerova osobního strážce, nebo ještě hůř. Ale Eva, o tom Hitlerovi zřejmě nic neřekla,“ vysvětluje editor knihy.

Řekl také, že slyšel, jak Eva a Magada Goebbelsová deklarovaly své odhodlání zemřít se svými muži. „Žily jsme s nimi. Zemřeme s nimi,“ tvrdily. A to se také stalo.