Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapojí se NATO do koalice proti IS? Francie a Německo z toho nadšeny nejsou

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Spojenci v NATO diskutují o vstupu aliance do mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS). Podle šéfa aliance Jense Stoltenberga by se ale v žádném případě nejednalo o zapojení NATO do bojových operací proti džihádistům.

Do práce mezinárodní koalice, která v Sýrii a Iráku bojuje s teroristy, jsou nějakým způsobem zapojeny všechny členské země NATO. Sama aliance mezinárodní snahy o likvidaci IS podporuje svými radarovými letadly AWACS a také výcvikem iráckých vojáků a důstojníků v Jordánsku i přímo v Iráku.

Podle Stoltenberga zdůrazňují zastánci formálního vstupu aliance do mezinárodní koalice fakt, že by se jednalo o významný politický signál podpory snah IS zlikvidovat. "NATO by se také mohlo stát platformou pro koordinaci nejrůznějších forem podpory," sdělil Stoltenberg při příchodu na jednání ministrů obrany EU.

Věc bude jedním z důležitých bodů summitu NATO příští týden v Bruselu. Stoltenberg ke schůzce dnes poznamenal, že bude "krátká, ale důležitá".

Bude totiž kromě jiného první příležitostí pro vrcholné představitele zemí aliance setkat se s novými prezidenty USA a Francie Donaldem Trumpem a Emmanuelem Macronem. Největší problém s větší angažovaností NATO ve válce s IS mají Francouzi a Němci, kteří se obávají nového dlouholetého a drahého angažmá aliance podobně jako v Afghánistánu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy