Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová mobilní aplikace pro uprchlíky, Německo jim chce pomoci v lepší adaptaci

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Uprchlická krize se odráží i v moderních technologiích. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) vyvinul aplikaci Ankommen (příjezd), která má usnadnit orientaci v zemi. Zobrazuje například nabídky vzdělávání a práce, poskytuje i základní znalost němčiny.

Za tři měsíce jejího provozu už si ji stáhlo 135.000 uživatelů. "Integrace uprchlíků je velká výzva pro nadcházející roky. Tato aplikace nám pomáhá k tomu, abychom se s tímto úkolem vypořádali," řekl ČTK ředitel BAMF Frank-Jürgen Weise.

Aplikace podle něj poskytuje informace, které jsou pro uprchlíky v prvních měsících po příjezdu do Německa klíčové, zejména podrobnosti o fungování azylového procesu a o tom, jaká práva a povinnosti běženci mají.

"Informace jsou v němčině, angličtině, francouzštině, arabštině a farsí, abychom mohli co nejlépe oslovit prakticky všechny uprchlíky, kteří přicházejí," uvedl Weise.

Aplikace informuje uprchlíky i o specifikách života v Německu a umožňuje jim také podstoupit základní kurz němčiny pro samouky. "Jazyk je klíčem k tomu, aby se příchozí mohli zapojit do společnosti. Aplikace Ankommen může přispět k tomu, aby uprchlíci základy němčiny rychle ovládli," uvedl generální tajemník Goetheova institutu Johannes Ebert.

Do Německa v loňském roce přišlo asi 1,1 milionu migrantů. Letos v dubnu dorazilo jen zhruba 5500 migrantů. S klesajícím počtem sílí debata o integraci migrantů do společnosti. Vláda kancléřky Angely Merkelové připravila návrh integračního zákona, který by měl zjednodušit zaměstnávání migrantů a zabránit tvorbě ghett.

Témata:  Německo uprchlíci mobily

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy