reklama

Macron prohlásil, že jednou z priorit kabinetu bude reforma trhu práce, která musí být spuštěna co nejdříve. Nezaměstnanost ve Francii je vysoká, dosahuje téměř deseti procent a postihuje nejvíce mladé lidi. Předchozí socialistická vláda se s ní vypořádat nedokázala, její plán na reformu zákoníku práce vzbudil v zemi velké protesty.

Předák pravicových Republikánů François Baroin dnes v rozhlase řekl, že Philippeův kabinet je jen "provizorní" na čtyři týdny do červnových voleb. "Jeho smyslem je získat prezidentskou většinu," řekl Baroin. Philippe v jiném ranním rozhovoru toto obvinění odmítl. "Je to vláda sestavená tak, aby vydržela," řekl premiér.

Kromě premiérského postu obdržel další politik Republikánů Bruno Le Maire funkci ministra financí. Za socialisty je v kabinetu dosavadní ministr obrany Jean-Yves Le Drian, který povede francouzskou diplomacii. Centristy zastupuje v rezortu spravedlnosti François Bayrou, který v předvolební kampani pomohl Macronovi se vyhoupnout do postavení favorita.

Podle průzkumu podpora Macronovy nové strany Republika v pohybu před volbami roste. Tím se zvětšuje i šance, že Macron získá pro své reformní plány podporu v parlamentu. Z ankety agentury Harris Interactive vyplynulo, že Republiku v pohybu chce volit 32 procent ze 4600 oslovených voličů, což je oproti předchozí sondáži z 11. května nárůst o tři procentní body.

Jiný průzkum agentury Elbe ale ukázal, že důvěra veřejnosti v nového prezidenta a premiéra na úvod jejich mandátu je nejnižší za posledních nejméně 20 let. Macronovi věří 46 procent lidí a Philippeovi 36 lidí.