Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump navrhne placenou mateřskou, přiměla jej k tomu dcera Ivanka

Ivanka Trumpová
Ivanka Trumpová
Foto: ivankatrump.com

Washington - USA poskytují na federální úrovni novopečeným matkám 12 týdnů neplaceného volna, některé státy jako například Kalifornie ale dovolenou financují z vlastních zdrojů. Americký prezident Donald Trump chce proto v rozpočtu na nadcházející fiskální rok prosadit placenou šestitýdenní mateřskou dovolenou. V Česku trvá placená mateřská dovolená 28 týdnů.

Trump se rozhodl podporovat vznik rodin na doporučení své dcery Ivanky, která se této tematice věnuje.

Nynější Trumpův plán podle AP přenese břemeno financování volna na jednotlivé státy skrze existující pojistné programy pro nezaměstnané. V pravomocích jednotlivých států bude také rozhodnutí o případných škrtech či zvýšení daňové zátěže k zajištění potřebných peněz pro mateřskou dovolenou.

Administrativa hovoří o tom, že členské státy USA budou mít v této věci dostatečnou volnost a pokud zajistí jiné zdroje financí, nebudou muset využívat zmíněné pojistné programy.

Podle AP lze předpokládat, že Trumpův návrh, díky kterému budou o placenou šestitýdenní dovolenou žádat i otcové či rodiče po adoptování dítěte, nezíská mezi republikány velkou podporu. Pro srovnání, Hillary Clintonová během kampaně přislíbila placenou mateřskou v délce 12 týdnů, potřebné peníze chtěla získat zdaněním bohatých.

Témata:  mateřská Donald Trump rodina Ivanka Trumpová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy