Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilskému prezidentovi po necelém roce hrozí sesazení, potápí ho skandál

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Před necelým rokem brazilský parlament sesadil prezidentku Dilmu Rousseffovou a stejný osud nyní hrozí jejímu nástupci Michelu Temerovi. Nejvyšší soud ve čtvrtek povolil vyšetřování podezření, že hlava státu mařil vyšetřování největší korupční kauzy zvané Lava Jato.

V ulicích měst největší latinskoamerické země i v noci na dnešek demonstrovaly proti Temerovi tisíce lidí, demisi podali ve čtvrtek dva ministři jeho vlády a podporu ztrácí prezident i v parlamentu.

Temer řekl, že dobrovolně z úřadu prezidenta neodstoupí. Existují ale tři možnosti, jak by mohl Temer jako prezident skončit. Jednou z nich je, že ho nejvyšší soud uzná vinným z trestného činu a navrhne jeho sesazení. To by pak musely dvoutřetinovou většinou schválit obě komory parlamentu.

Druhou možností je proces sesazení, který stál loni křeslo i předchozí prezidentku Rousseffovou. Právě ji Temer loni v květnu (nejprve jako úřadující prezident, od srpna oficiálně) nahradil z pozice viceprezidenta v nejvyšším úřadě. Impeachment je delší proces (v případě Rousseffové trval osm měsíců) a rovněž vyžaduje dvoutřetinovou podporu obou komor parlamentu.

Nejrychlejší možností sesazení prezidenta Temera je, že nejvyšší volební soud zruší výsledky voleb z roku 2014. Temer, jako kandidát na viceprezidenta, a Rousseffová totiž čelí obvinění, že na volební kampaň v roce 2014 použili nečisté peníze. Měli je údajně získat v korupční kauze kolem Petrobrasu, oba to popírají. Další stání soudu je plánováno na 6. června.

Podle brazilské ústavy se předčasné prezidentské volby konají pouze v případě, že o tom rozhodne Kongres a hlava státu padne v prvních dvou letech čtyřletého funkčního období. V nynější situaci by se měly podle ústavy konat volby nepřímé, tedy hlavu státu by volili poslanci a senátoři na společné schůzi.

Nejnovější politickou krizi v Brazílii, která byla loni podle HDP devátou největší ekonomikou světa, odstartoval ve středu list O Globo. Ten napsal, že existuje nahrávka z březnové schůzky Temera s podnikatelem Joesleyem Batistou. Tento šéf z masokombinátu JBS, vyšetřovaného kvůli korupci v kauze zkaženého masa, podle listu při setkání Temera informoval, že zaplatí expředsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení. Temer měl podle listu O Globo úplatek na schůzce odsouhlasit.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy