Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražední komáři? Tajná biologická zbraň nacistů

Heinrich Himmler
Heinrich Himmler
Foto: Wikimedia Commons

Nacističtí vědci se za branami koncentračního tábora Dachau zabývali možným využitím komárů jako biologické zbraně. Během druhé světové války je chtěli infikovat malárií a vytvořit z nich nelítostné zabijáky. V odborném magazínu Endeavour informoval německý biolog Klaus Reinhardt.

Biologové ve službách nacistického režimu zkoumali, který druh komára je schopen přežít mimo své přirozené prostředí alespoň čtyři dny, a tudíž se pro sledovaný cíl nejvíce hodí. Historik z university v Tübingenu spekuluje, že Třetí říše zamýšlela vypustit malárií infikovaný hmyz na nepřátelská území.

Na programu pracoval entomologický institut, který v koncentračním táboře Dachau v roce 1942 zřídil říšský vůdce SS Heinrich Himmler. Pracoviště mělo starosti především výzkum hmyzem přenášených chorob, například tyfu, jež trápily vězně tábora.

Ačkoliv tato nacistická laboratoř oficiálně hledala prostředky proti nemocem ve skutečnosti se tam pracovalo na tajném projektu, ničivé zbrani proti nepříteli.

Nacisté zde malárií infikované komáry pěstovali ve velkém. Samičky dostávaly potravu každou noc a vědci prováděli experimenty na vězních nacistického tábora.

Největším problémem nebyla samotná infikace, ale otázka, zda bude hmyz schopný přežít bez potravy tak dlouho, aby ho bylo možné přepravit z chovné stanice na místa, v nichž měl být nasazen. Údajně se vědcům povedlo na jedno řešení přijít, do akce ale komáři nikdy vypuštěni nebyli.

Odborníci si doposud nebyli jistí, zda nacisté během druhé světové války plánovali použít biologický arzenál. Zatím ale není zřejmé, zda mělo zkoumání využití komárů jako biologické zbraně souvislost s experimenty nechvalně proslulého doktora Clause Schillinga. Ten v Dachau záměrně infikoval vězně právě malárií. Po válce byl za své činy oběšen.

Témata:  nacisté II. světová válka koncentrační tábor Dachau komáři Heinrich Himmler

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy