Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se zapojil do „hry o trůny“? Nechtě se zapletl do saudskoarabských pletich

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump vyvolal u expertů obeznámených s vnitropolitickou situací Saúdské Arábie pozdvižení, když v březnu uspořádal neočekávaný formální oběd s náměstkem korunního prince Mohammedem bin Sálmanem (MBS), hlavním rivalem korunního prince Mohameda bin Nájif (MNB) o saúdský královský trůn. Trump tak – zřejmě nevědomě – vstoupil do saúdskoarabské „hry o trůny“, podotýká magazín Politico.

Saúdská Arábie je v USA vnímána jako klíčový spojenec v boji proti terorismu, s kterým však ne vždy je snadné pořízení. Trump během své prezidentské kampaně se vůči Saúdské Arábii několikrát kriticky vyjádřil. Po nástupu do funkce svoji ostrou rétoriku zmírnil a zdá se jít ve šlépějích svých předchůdců. USA svému dlouholetému spojenci na Blízkém východě prodávají zbraně ve výši 100 miliard dolarů a podporují vojenské aktivity země v Jemenu navzdory tomu, že zapojení Saúdské Arábie v jemenské občanské válce je velmi kontroverzním tématem.

MBS (31let) působí jako ministr obrany a předseda Rady pro hospodářský rozvoj od roku 2015. Je znám jako odvážný, ale impulzivní reformátor, pokoušející se o modernizaci Saúdské Arábie. V poslední době se též projevuje jako ambiciózní a zkušený politický hráč který neváhá uskutečnit politické kroky v Rijádu a ve Washingtonu, jak dokazuje jeho setkání s Trumpem. Ve velkém rozhovoru s The Washington Post ocenil Trumpa jako „prezidenta, který přinese Ameriku zpět na správnou stopu."

Tento výrok byl nepochybnou narážkou na Obamu, který se znelíbil Saúdům svými pokusy navázat lepší vztahy s Íránem – hlavním konkurentem Saúdské Arábie v mocenském boji o první místo na Blízkém východě. Obama se zdržoval veřejného setkávání s jakýkoliv s princům současně bojujících o trůn nynějšího krále Salmána bin Abd al-Azíze. Obama nechtěl, aby Saúdové získali dojem, že americká administrativa někoho preferuje.

Trump, jenž se prakticky neustále dopouští diplomatických přešlapů, pozváním MBS tuto tendenci porušil. Simon Henderson, expert na Saúdskou Arábii z Washington Institute for Near East Policy podotýká, že Saúdové se mohou začít ptát, proč se USA vstupuje do vnitropolitických záležitostí, do kterých jim nic není. Podle Hendersona Trump se zřejmě pokoušel jen být srdečný a takové jemné nuance mezinárodní diplomacie mu asi nepřišly ani na mysl. To však nejde říci o MBS, který pravděpodobně bude chtít vykreslit setkání jako potvrzen toho, že on je tím pravým nástupcem krále. Podle Hendersona je však saúdská nástupnická politika mnohem komplikovanější.

Saúdské lobbování ve Washingtonu

O dvacet starší rival MBS, ministr vnitra MBN, si udržuje mnohem skrytější profil. Jednání MBS jej zřejmě donutilo se pokusit zvrátit poměr sil na svou stranu. MBN, který je vnímán jako spolehlivý partner USA v boji proti terorismu více než deset let, učinil významný tah tichým uzavřením roční smlouvy ve výši 5,4 milionu dolarů mezi saúdským ministerstvem vnitra a SPG, washingtonskou lobbingovou společností s vazbami na Trumpův tým. SPG vydalo prohlášení, ve kterém chválí MBN a jeho práci na ministerstvu vnitra jako „zmírňující síly v oblasti, která je stále více pod útokem radikálních elementů" a „připomínkou zásadního významu saúdsko-amerických vztahů. "

V oblasti lobbyistických vztahů je SPG v podstatě nováčkem. V posledních měsících společnost najala několik politických a zpravodajských pracovníků, z nichž někteří mají spojení Trumpem, jako je např. Robin Townley, který krátce sloužil jako ředitel National Security Council pro Afriku. Joseph W. Westphal, bývalý americký velvyslanec v Saúdské Arábii, je přesvědčen, že MBN si vybral právě tuto firmu, aby zajistil že vztah jeho země s USA zůstane silný i za Trumpovy administrativy, která je velmi odlišná od té předchozí.  

Spojenci MBS naproti tomu spolupracují s více zavedenými lobbyistickými firmami, jako jsou např. skupiny Podesta a BGR. Tyto firmy pomohly uspořádat snídani ve Washingtonu pro významného saúdského generála odpovědného za ofenzívu v Jemenu a který spadá pod dohled MBS jakožto ministra obrany. Podle amerického ministerstva spravedlnosti, subjekt saúdské vlády jménem Centrum pro studium a mediální záležitosti u Saudského královského soudu utrácí celkem téměř 2,2 miliony dolarů, aby si při sobě udržel obě firmy.

Více než deset washingtonských firem v posledních měsících pracovalo pro různé subjekty saúdské vlády, díky čemuž se saúdské království počítá mezi zahraniční vlády s největším zastoupením na K Street (hlavní ulice ve Washingtonu, známá jako sídlo mnoha četných think-tanků a advokátních skupin. V politickém diskurzu je K Street je symbolem lobbyistického průmyslu). Ne vždy ale saúdské lobbování dosáhne požadovaného účinku. I přes vynaložených 250 000 dolarů měsíčně se Saúdské Arábii nepodařilo minulý rok zabránit tomu, aby prošla legislativa umožňující rodinám obětí útoků z 11. září 2001 žalovat království.

Témata:  Saúdská Arábie Donald Trump lobbing

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy