Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump skončí ve funkci? Podřezal si pod sebou větev, i republikáni se k němu otáčí zády

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – Americký prezident Donald Trump by mohl čelit procesu impeachmentu, tedy ústavní žalobě, jež by mohla vést k jeho odvolání. O této možnosti už začínají veřejně mluvit také republikáni, za něž byl Trump zvolen. Otázkou totiž je, jestli prezident nebrání vykonáváni spravedlnosti, píše list The Independent.

Republikáni se začínají po zprávách, že prezident žádal tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, aby upustil od vyšetřování bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna, potýkat s vyhlídkou, že by Donald Trump mohl být obviněn.

Republikánský kongresman Justin Amash řekl serveru The Hill, že když se zprávy o tlaku Trumpa na Comeyho ukáží jako pravdivé, je žaloba zcela na místě.

V rozhovoru pro CNN pak jiný republikán, Carlos Curbelo, srovnal Trumpův údajný tlak na Comeyho k maření spravedlnosti jako v případech, které vedly k obžalovacím řízením bývalých prezidentů Richarda Nixona a Billa Clintona. „Maření spravedlnosti v případě Nixona a v případě Clintona v pozdních 90. letech bylo považováno za přestupek vyžadující obvinění,“ připomněl Curbelo. 

Oba kongresmani již dříve Trumpa kritizovali a nehlasovali pro něj v prezidentských volbách v roce 2016. Skutečnost, že republikáni nyní veřejně začínají uvažovat o obžalobě podle deníku demonstruje to, jak se poslední Trumpův skandál odráží ve Washingtonu, uvádí The Independent.

Podle deníku The New York Times  Comey napsal ve zprávě, že mu prezident řekl: „Věřím, že zde vidíte prostor, jak to nechat být, jak nechat Flynna být.“ Existence poznámky, kterou údajně napsán sám Comey, naznačuje, že se Trump pokusil ovlivnit vyšetřování jeho spolupracovníka a jeho vazeb na Rusko. Bílý dům tvrdí, že zápis není přesným zobrazením rozhovoru mezi oběma muži.

Na dění v USA včera reagoval také dolar, který zůstal pod tlakem kvůli spekulacím o možnosti předčasného odchodu amerického prezidenta Donalda Trumpa z funkce. Euro se vůči dolaru vyšplhalo až na 1,1129 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 9. listopadu. Očekávání, že Trump by skutečně mohl čelit procesu impeachmentu, jsou však omezená, napsala agentura Reuters.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy