Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do rvačky na ambasádě v USA se zapojila i Erdoganova ochranka. Politici žádají tvrdou reakci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Do úterních násilností před rezidencí tureckého velvyslance ve Washingtonu se zapojili i členové Erdoganovy ochranky. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa proto čelí rostoucímu tlaku zákonodárců, aby se proti incidentu ostře ohradila.

Vlivný republikánský senátor John McCain vládu vyzval, aby tureckého velvyslance vyhostila. "Tady není Turecko, tohle není žádná země třetího světa," prohlásil rozhořčený McCain v rozhovoru se stanicí MSNBC. Zásah administrativy žádají i demokratičtí zákonodárci.

Incident vyvolal velkou nevoli i mezi veřejností, neboť útok na demonstranty byl mimořádně surový a jeho terčem byly i ženy. Na záznamech z události je patrné, jak muži v tmavých oblecích pěstmi a kopanci napadli účastníky poklidného protestu.

Policie zadržela i dva členy Erdoganovy ochranky, které ale později propustila. Dvojice následně odletěla s Erdoganem do vlasti, takže její potrestání je prakticky zmařeno.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že je událostí znepokojeno, a přislíbilo incident důkladně prošetřit. Turecká ambasáda z násilností obvinila demonstranty, kteří podle ní agresivně provokovali turecko-americké občany vítající Erdogana.

Témata:  Donald Trump Turecko diplomacie Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy