reklama

"Každá vojenská akce zhoršuje situaci v Sýrii a ohrožuje politický proces, zvláště když je vedena proti syrské armádě," sdělil dnes v Ženevě náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. Dodal, že taková akce je "absolutně nepřijatelná a představuje porušení suverenity Sýrie".

Nálet dnes na mírových jednáních v Ženevě odsoudil i syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí, který o něm prý hovořil se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. "Diskutovali jsme o tom masakru, který spáchal americký agresor včera v naší zemi," uvedl Džaafarí.

"Důležité je, že se chceme zaměřit na boj s terorismem, reprezentovaný ozbrojenými skupinami, i na státní a vládní terorismus vůči naší zemi. Ten zahrnuje americkou, francouzskou i britskou agresi," dodal.

Podle nejmenovaného amerického činitele, jehož citovala agentura Reuters, byl nálet obranou, neboť konvoj ohrožoval vojenskou základnu Tanf, v níž operují jednotky USA a Británie. "Konvoj nereagoval na četná varování, aby se nepřibližoval k základně," uvedl ve čtvrtek ve Washingtonu činitel amerického ministerstva obrany. Podle webu televize Al-Arabíja náletu předcházelo varování Rusům, kteří bojují na straně syrského režimu.

Z dosavadních informací není zatím jasné, které jednotky přesně v konvoji byly. Šlo ale o přívržence syrského režimu.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že nálet zničil několik vozidel a zabil osm příslušníků milic. Také syrská státní televize dnes přinesla informaci od syrského vojenského činitele, podle něhož koaliční nálet u hranic s Jordánskem zabil několik vojáků a způsobil materiální škody.