reklama

Severokorejský diktátor začal údajně trpět paranoiou poté, co americký prezident Donald Trump nařídil útok střelami Tomahawk na syrskou leteckou základnu. V reakci na tento incident proto nařídil své armádě, aby posílila ochranné zdi u klíčových vojenských objektů, informuje britský The Sun.

Zpráva přichází v době, kdy Američané ve spolupráci se svými jihokorejskými spojenci zahájili cvičení Warrior Strike 7, při kterém je nacvičován útok vedoucí ke zničení severokorejských jaderných zbraní. Podle agentury Jonhap vojáci cvičí například vylodění a vzdušný útok na pobřeží. Vojáci také údajně pomocí vrtulníku trénovali útok na falešné severokorejské zařízení, uvádí anglická verze jihokorejské agentury.

Cvičení reaguje na úspěšný severokorejský test balistické rakety, ke kterému došlo o víkendu. Raketa vypálená při nejnovějším testu urazila asi 700 kilometrů, uvedla agentura Jonhap. Při poslední úspěšné zkoušce, kdy byla raketa odpálena rovněž z Kusongu, letěla střela 500 kilometrů. KLDR toto odpálení své rakety později označila za test nového modelu střely středního až dlouhého doletu.

Zkušební vypuštění střely pod osobním dohledem Kim Čong-una bylo úspěšné a jeho cílem bylo ověřit schopnost rakety nést "velkou a těžkou jadernou hlavici", sdělila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Zdroj přímo z Pchjongjangu řekl pro Asia Press, že útok prezidenta Trumpa na syrskou leteckou základnu vyvolal u Kima velké obavy. „Severní Korea si velmi dobře uvědomuje americký útok na Sýrii. Jsou podnikány přípravy proti útoku řízených střel,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

O problémech mluví i sám jihokorejský prezident Mun Če-in, který uvedl, že je „vysoce pravděpodobné“, že vypukne válka se Severní Koreou. „Ve skutečností existuje vysoká možnost vojenského konfliktu na severní hraniční linii a vojenské demarkační linii,“ citují světová média jihokorejskou hlavu státu.