reklama

Česká republika podle Zaorálka v čele organizace, která bdí nad dodržováním lidských práv, nechce hledat univerzální odpověď na všechny neduhy dnešního světa, je si však vědoma problémů, kterým dnes demokracie čelí.

"Přebíráme předsednictví v těžké době, kdy se zdá, že demokratické hodnoty slábnou. My nehledáme univerzální lék na všechny nemoci, ale jsme si vědomi výzev, které před námi v dnešním světě stojí," uvedl Zaorálek v projevu na zasedání Výboru ministrů.

Šéf české diplomacie před zástupci představitelů 47 členských zemí převzal od kyperského ministra zahraničí klíč, který symbolizuje předsednictví. "Je to již podruhé, kdy bude Česká republika předsednickou zemí. V roce 1993 tu roli vedení naší země přijímalo jako symbol návratu do demokratické Evropy," řekl Zaorálek.

Ministr pak kolegům nastínil pětici priorit, s nimiž Praha do čela výkonného orgánu Rady Evropy nastupuje. Česko se chce zasadit o ochranu lidských práv zranitelných a znevýhodněných skupin lidí, například Romů nebo migrantů a jejich dětí. Druhou klíčovou oblastí je posilování právního státu. Tato priorita zahrnuje i závaznost judikátů Evropského soudu pro lidská práva.