Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko schválilo zákon o odebírání občanství kvůli terorismu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská Státní duma (dolní komora parlamentu) dnes v prvním čtení schválila zákon, který umožní odebrat ruské občanství osobám odsouzeným za teroristickou činnost.

Týká se lidí, kteří ruskou státní příslušnost získali jako druhou na základě žádosti, informovala agentura TASS. Ruské zákony v dosavadním znění odebrání státního občanství paušálně zakazovaly.

Duma návrh zákona vypracovala v reakci na dubnový teroristický atentát v Petrohradu, při kterém zemřelo 16 lidí včetně útočníka. Tím byl dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov původem z Kyrgyzstánu. Muž ruské občanství získal, když mu bylo 16 let.

Pomocí nového zákona chce parlament snížit míru teroristických hrozeb v zemi. Podle poslance Andreje Isajeva totiž ne všechny, kdo byli obžalováni z teroristické činnosti, soud odsoudil na doživotí.

"Ti, kteří si odbudou uložený trest vězení, pak mohou nadále využívat práva občana Ruské federace. My si myslíme, že lidem odsouzeným za terorismus, by však tato práva měla být odepřena," dodal.

Témata:  Rusko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy