reklama

Na balkonu ekvádorského velvyslanectví v Londýně to dnes uvedl zakladatel serveru WikiLeaks Assange, který se v objektu ekvádorské mise ukrývá od roku 2012.

Assange označil dnešek za významné vítězství nejen pro sebe, ale i pro systém lidských práv Organizace spojených národů. Podle svých slov se stal obětí "hrozného bezpráví", které nemůže zapomenout, ani odpustit. Kritizoval, že je údajně sedm let zadržován, aniž by byl obžalován.

Dnešním rozhodnutím cesta podle Assange ale nekončí a opravdová válka teprve začíná. Jeho tým podle něj čeká právní bitva s Británií i Spojenými státy, se kterými chce nyní navázat dialog. Spojené království podle něj nadále odmítá potvrdit či vyvrátit, zda má v rukou žádost USA o jeho vydání.

Assange se na ekvádorskou ambasádu uchýlil v obavách, že po vydání do Švédska by ho Stockholm mohl následně předat Spojeným státům; ty chtějí Australana stíhat kvůli činnosti serveru WikiLeaks, který zveřejnil tajné dokumenty pocházející mimo jiné z prostředí americké diplomacie či armády.