Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nazval Comeyho šílencem, Rusům vysvětlil jeho vyhazov

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump minulý týden v rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nazval právě propuštěného šéfa FBI Jamese Comeyho šílencem.

Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na osoby obeznámené se zápisem rozhovoru. Prezident prý řekl, že čelil kvůli Rusku velkému tlaku, který Comeyho odchodem zmizel.

Trump hovořil s Lavrovem a ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ve středu, Comeyho propustil den předtím. "Právě jsem vyhodil šéfa FBI. Byl to blázen, opravdu šílenec. Kvůli Rusku jsem čelil velkému tlaku, to je teď pryč," citoval americký list ze zápisu, který mu tlumočil nejmenovaný úředník Bílého domu.

Informace amerického listu přichází v době, kdy Kongres a FBI zkoumají obvinění, že Rusko ovlivňovalo loňské americké prezidentské volby v Trumpův prospěch a udržovalo s jeho týmem kontakty. Prezident jakýkoli vliv Moskvy odmítá, vyšetřování označuje za "šaškárnu" a odmítá i tvrzení, že Comeyho jako šéfa FBI vyhodil právě proto, že vyšetřování vlivu Ruska řídil a hodlal rozšířit.

Témata:  Donald Trump James Comey FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.