Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropy přichází desetitisíce dětí bez doprovodu, nejčastěji ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Situace ohledně dětí, které jako uprchlíci přichází do Evropy žádat o azyl, je velmi vážná. To, jak na svém serveru upozorňuje britský deník The Guardian, potvrzují i statistiky statistického úřadu EU Eurostat.

Deník varuje, že čtvrtina všech uprchlických dětí, které v roce 2015 přišly do Evropy, s sebou neměla doprovod dospělého. Jak deník podotýká „geografickými sirotky" se tak stalo téměř 100 tisíc dětí – 88 695.

Nejvíce z nich pocházelo ze Sýrie – dvě z pěti. Další pak byly z Afganistánu a Iráku. Společně tyto tři národnosti představovaly 60 % všech nezletilých, kteří v EU zažádali o azyl.

Nejvíce z nich, 137 tisíc, jich přišlo do Německa. Při přepočtu na počet obyvatel ale v tomto ohledu „vítězí" Švédsko, kde na jednoho obyvatele v roce 2015 připadlo více než 600 uprchlíků mladších 18 let.

Jak dále deník podotýká, ve statistikách počtu dětí, které přišli bez doprovodu, vede mezi zeměmi původu Afghánistán. Právě odtud jich přišla polovina z nich. Jedna sedmina byly děti ze Sýrie; podle deníku je také pozoruhodné, že více těchto dětí pocházelo z Eritreje (5 140) než z Iráku (4 570).

Nejvíce dětí bez doprovodu pak přijalo Švédsko (35 tisíc). Na závěr deník varuje, že ačkoliv není zatím možné přesně odhadnout, jaká je situace za rok 2016, čísla počtu dětských žadatelů o azyl za měsíce leden a únor značně přesahují jejich počet během stejných měsíců v roce 2015.

Témata:  EU uprchlíci děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy