Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie by měla zůstat v EU, myslí si japonský premiér

Summit G7 v Německu,  japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Summit G7 v Německu, japonský premiér Šinzó Abe se svou ženou Akie
Foto: g7germany.de

Londýn – Japonský premiér Šinzó Abe dnes navštívil Londýn. Při té příležitosti podpořil myšlenku setrvání Velké Británie v Evropské unii. Přidal se tak k americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který se ve stejném duchu vyjádřil před několika dny.

Odchodem z Evropské unie by se Británie stala méně přitažlivá pro japonské investory, uvedl Abe. Připomněl, že ve Spojeném království působí kolem 1000 japonských firem, které zde zaměstnávají asi 140.000 lidí.

Japonský premiér řekl, že mnoho z firem přišlo do Británie právě z toho důvodu, že země představuje vstupní bránu do Evropské unie.

„Japonsko by dalo jasně přednost tomu, aby Británie zůstala v EU," řekl Abe na společné tiskové konferenci se svým britským protějškem Davidem Cameronem.

Cameron zdůraznil, že koncem roku 2014 japonské investice v zemi představovaly celkem 38 miliard liber (1,3 bilionu Kč). "To je ohromné číslo," řekl ministerský předseda Velké Británie. Právě ekonomické otázky představují jedny z jeho hlavních argumentů k přesvědčení Britů, aby v referendu 23. června hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Témata:  Šinzó Abe Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy