reklama

Obyvatelé Tyrolska, které bylo po první světové válce rozděleno mezi Rakousko a Itálii, by podle Stacheho měli o dalším osudu své vlasti rozhodnout v referendu. Chce tak prý zhojit stávající ránu a dát Tyrolsku možnost se zase sjednotit. Svůj plán představil při rozhovoru pro italský deník La Repubblica.

Mezi dalšími rakouskými politiky však podporu nenašel. „V Evropě chceme hranice odstraňovat, nikoli posouvat," reagovala na jeho slova rakouská strana Zelených. Za „bezvýznamný" označil Stracheho požadavek asi nejznámější Jihotyrolan, horolezec Reinhold Messner.

Strache také označil plánované zpřísnění režimu na rakousko-italském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku za „nouzové řešení". Rakousko se podle něj musí chránit. „Když se nedostatečně chrání vnější hranice EU, když vy Italové necháváte nadále přicházet migranty, jako byste byli státními pašeráky lidí, není to v pořádku," uvedl.

Řím v čele s talským premiérem Matteem Renzim podle předsedy FPÖ migranty do Evropy přímo zve, „stejně jako (německá kancléřka) Angela Merkelová". Mezi imigranty podle Stracheho navíc nejsou jen samí vysokoškolsky vzdělaní lidé, ale i analfabeti a „teroristi". Dodal, že jeho strana bojuje „proti islamizaci Evropy".

Renzi po dnešním setkání s kancléřkou Merkelovou označil slova rakouského politika za „ostudná". Vyzval zároveň „slušné" Rakušany, aby se nad výroky předsedy FPÖ zamysleli, aniž by prý chtěl "komentovat rakouskou předvolební kampaň". Narážel tak na fakt, že Rakušané budou 22. května ve druhém kole vybírat prezidenta.

Z prvního kola postoupil s nečekaně vysokým ziskem 35 procent hlasů člen FPÖ Norbert Hofer. Druhý postoupivší, nezávislý kandidát podporovaný Zelenými Alexander Van der Bellen, za ním zaostal o téměř 14 procentních bodů.