Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko s Tureckem podepsaly prohlášení o zrušení sankcí

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Ankara - Moskva v listopadu 2015 poté, co turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér Su-24, zavedla sankce vůči Turecku. Od té doby se však vztahy mezi oběma zeměmi posunuly k lepšímu a dnes podepsaly společné prohlášení o vzájemném zrušení obchodních omezení.

Pod prohlášení se podepsali místopředsedové vlád obou zemí Arkadij Dvorkovič a Mehmet Şimşek. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také premiéři Dmitrij Medveděv a Binali Yildirim, uvedla agentura Interfax.

Podle agentury AFP se čeká, že dohoda by měla znovu povolit export tureckých rajčat do Ruska. Obchodní bariéry zdůvodňovalo Rusko ochranou vnitrostátního trhu se zeleninou před levnou tureckou produkcí.

Medveděv se v Istanbulu zúčastnil summitu Organizace zemí černomořské ekonomické spolupráce a na jeho okraji se setkal se svým tureckým protějškem i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Právě Erdogan počátkem měsíce před schůzkou se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vyzval Rusko, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku.

Témata:  Rusko Turecko Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy