Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pakistánci vyhlásili generální stávku: Při Trumpově návštěvě vyjadřují solidaritu s vězni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Jeruzalém/Ramalláh - Deník The Jerusalem Post informuje o generální stávce, která se dnes konala na palestinských územích. Jejím cílem je vyjádření solidarity s palestinskými vězni, kteří v izraelských věznicích už přes měsíc drží protestní hladovku. 

Mnohé obchody, restaurace, úřady a školy na Západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a Gaze tak zůstaly zavřené v den návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Izraeli.

Stávka byla načasována na den Trumpova příjezdu. „Chceme tak vyslat vzkaz americkému prezidentovi, aby přiměl Izrael ukončit okupaci a výstavbu osad na okupovaných územích," uvedl Isam Bakr, člen organizačního výboru stávky. Cílem akce je ukázat, že všichni Palestinci protest vězňů společně podporují.

K hladovce, kterou vyhlásil prominentní člen palestinské strany Fatah Marván Barghútí, se od 17. dubna připojilo asi 1500 vězněných Palestinců. Požadují lepší podmínky ve věznicích, častější návštěvy příbuzných, či zrušení věznění na samotkách.

Na okupovaném Západním břehu se dnes také střetli protestující Palestinci s izraelskou armádou. Několik jich podle zdravotnických zdrojů agentury DPA utrpělo zranění, když do nich vojáci stříleli gumovými projektily. Někteří Palestinci předtím na ně házeli kameny.

Protesty se očekávají na palestinských územích i v úterý, kdy se má Trump na Západním břehu Jordánu setkat s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

Témata:  Donald Trump Palestina generální stávka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy