Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová ztrácí půd pod nohama? Po zveřejnění programů se náskok konzervativců na labouristy snížil

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - V Británii se budou 8. června konat předčasné volby. Podle průzkumů se náskok konzervativců britské premiérky Theresy Mayové před opozičními labouristy se snížil z 20 procentních bodů z minulého týdne na 14 procentních bodů.

Vyplynulo to z průzkumu výzkumného ústavu ICM, o němž dnes informovala agentura Reuters. Příčinou poklesu volebních preferencí vládní strany je patrně sporný bod volebního programu konzervativců, který se týká vyšších příspěvků seniorů na sociální péči.

Poslední průzkum se uskutečnil poté, co obě hlavní strany zveřejnily svůj volební program. Podle ankety by konzervativce volilo 47 procent voličů, což je o jeden procentní bod méně než minulý týden. Naproti tomu podpora Labouristické strany vzrostla o pět procentních bodů na 33 procent.

Konzervativci v programu slíbili omezení rostoucích výdajů na sociální péči. Strana navrhovala, aby staří lidé platili na sociální péči více než dosud. Volební preference strany se po zveřejnění programového prohlášení minulý čtvrtek propadly, i když různé ankety konzervativcům stále přisuzovaly vítězství.

Podle agentury Reuters je tento bod programu „patrně největším přešlapem" Mayové v kampani. Premiérka dnes návrh mírnila s tím, že by byl pro příspěvky seniorů zaveden strop. Na otázky novinářů naznačující, že od svého plánu ustupuje, podle Reuters reagovala velmi podrážděně. „Nic se nezměnilo," řekla Mayová.

Proti plánu konzervativců protestovaly charitativní organizace a svazy důchodců a kritizovali ho labouristé i liberální demokraté. Panují obavy, že staří lidé budou muset prodat své domy, aby si mohli péči zaplatit. Mayová to dnes odmítla. „Zajistíme, že nikdo nebude muset prodat svůj dům, aby si zaplatil péči," slíbila Mayová.

Témata:  Velká Británie sociální péče Theresa Mayová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy