Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec jaderných zbraní? USA se jednání OSN neúčastní

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva – Na půdě OSN se jedná o celosvětovém zákazu jaderných zbraní. To přineslo první návrh úmluvy, který byl dnes zveřejněn. Vytvoření světa bez nukleárních zbraní v roce 2014 iniciovala malá skupina států včetně Irska či Rakouska; Valné shromáždění OSN pak loni v prosinci dvoutřetinovou většinou vyslovilo souhlas se začátkem jednání. 

OSN o návrhu informovala na twitteru. Text návrhu obsahuje řadu závazků. Smluvní strany, tedy státy, které se rozhodnou k úmluvě přistoupit, se především zavazují, že nikdy a za žádných okolností nebudou o jaderné zbraně usilovat, nebudou je skladovat a neumožní transport takového arzenálu přes své území. Rovněž slibují, že jaderné zbraně nikdy nepoužijí a ani nikdy neprovedou žádný test jaderné zbraně.

Ujednání nemá mít žádný právní dopad na ty země, které v současné době jaderné zbraně vlastní, a je spíše chápáno jako součást diplomatického tlaku na celosvětové nukleární odzbrojení. K nabytí právní moci vznikající úmluvy je nutná ratifikace nejméně 40 států, poznamenala agentura Reuters. Proti rozhovorům o nukleárním odzbrojení se staví jaderné mocnosti včetně Spojených států, které se konference neúčastní.

Jaderné mocnosti s tímto postupem nesouhlasí, poukazují na to, že cíle lze dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Zmíněné mocnosti proto také loni hlasovaly proti návrhu začít jednání. Postoj států s jaderným arzenálem podpořila i Česká republika, která mimo jiné své hlasování proti jednání zdůvodnila tím, že proces bez podpory nukleárních velmocí by ničemu nepomohl.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) jaderné zbraně USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy