Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty ve Venezuele: Maduro poslal do ulic armádu, zemřeli další tři lidé

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská armáda tvrdě zakročila proti demonstrantům, kteří se v metropoli a řadě dalších měst v pondělí vydali k vládním úřadům. Zemřeli další tři lidé a dle opozice byly zraněny desítky lidí.

Nejkrvavější průběh měly demonstrace v západovenezuelském státě Barinas, kde v pondělí kromě mladíka (19), o jehož smrti úřady informovaly již dříve, zemřeli další tři lidé.

Podle listu El Nacional byl jeden z nich střelen do hlavy a další dva zemřeli po převozu do nemocnice na následky nespecifikovaných zranění.

Stát Barinas, který je rodištěm někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze, se stal dějištěm nejkrvavějších střetů posledních dní. Lidé tu dávali najevo svou nevoli se současným vedením země útokem na sídla úřadů, řada obyvatel využila situace k rabování. Vojáci a policisté zasáhli s pomocí vodních děl či paralyzujících granátů. Desítky lidí byly zraněny, mnoho demonstrantů policie zadržela.

Stále nespokojenější obyvatelé kdysi bohaté země disponující mohutnými zásobami ropy vyčítají Madurovi nejen potlačování demokratické opozice a snahu udržet se u moci za každou cenu, ale i současnou těžkou ekonomickou krizi. Lidem se nedostává základních potravin i léků, u obchodů se tvoří mnohahodinové fronty a ceny letí vzhůru.

Madurovo počínání ostře odsuzují i okolní latinskoamerické země či Spojené státy. Maduro tvrdí, že jeho odpůrci chtějí za pomoci cizích sil uskutečnit v zemi převrat a zabránit v "revoluční cestě" k socialismu.

Témata:  demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.