Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko má smůlu: Ministři financí eurozóny nedosáhli dohody ohledně finanční pomoci

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Brusel - Ministři financí členských zemí eurozóny se v pondělí nedohodli na uvolnění další části finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko ani na zmírnění dluhové zátěže. Dohoda měla umožnit, aby se do pomoci Řecku zapojil také Mezinárodní měnový fond (MMF).

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem ovšem uvedl, že dohoda je již blízko a jednání by mohla být dokončena na příštím zasedání ministrů za tři týdny. MMF tvrdí, že stávající podmínky programu, na kterých trvají evropští věřitelé, jsou pro Řecko nerealistické.

Řecko potřebuje peníze z úvěru do července, kdy má zaplatit splátku dluhu 7,3 miliardy eur (193,5 miliardy Kč). Jinak by se země dostala do platební neschopnosti. Kvůli uvolnění dalších peněz ze záchranného programu řecký parlament minulý týden schválil další snížení penzí a zvýšení daní. Před uvolněním finančních prostředků ale Atény také musí schválit sadu zákonů k přijetí reforem.

"Řecko své závazky splnilo. Nyní je na našich partnerech a věřitelích, aby dostáli svým morálním, politickým a zákonným povinnostem a splnili ty své," prohlásil mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos v rozhovoru s novináři.

Jedním z důvodů, proč nebyla dohoda dokončena, je zřejmě neshoda mezi eurozónou a MMF o snížení dluhové zátěže pro Řecko. Několik vlád členských zemí eurozóny, zvláště Německa, nechce vyplatit žádné nové peníze, dokud se MMF nepřipojí k pomoci.

Fond se zase nechce připojit, dokud se eurozóna jasně nevyjádří ke zmírnění dluhové zátěže pro Řecko. MMF chce takové oddlužení, aby dluh země byl po ukončení záchranné pomoci v roce 2018 udržitelný.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a v rámci dvou záchranných programů dostalo od Evropské unie a MMF celkem 240 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Aténám to ale nepomohlo k zotavení z krize. Předloni proto Řecko přistoupilo na dohodu o třetím záchranném programu v sumě 86 miliard eur.

.

Témata:  Řecko Mezinárodní měnový fond (MMF) eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy